sâmbătă, noiembrie 22, 2008

Populatia importanta sau nu - Partea 2-

Spuneam intr-un post anterior, ca orasele romanilor sunt mai puternice ca cele ale barbarilor de acelasi nivel. De ce? Pentru ca romanii au cele mai puternice trupe pe unitatea de hrana ( in continuare va fi numita crop) decat a celorlalte triburi.

Sa explic.

Sa presupunem doua sate, unul roman celalalt barbar, care i-si permit sa produca trupe care vor folosi 500 crop pe ora. Pentru a tine lucrurile simple, amandoua aleg infanterie. Barbarul produce 500 executori, si romanul 500 imperieni.

Romanul va avea avea un atac total de 35000 (valoare de atac unui imperian 70 * 500), in timp ce barbarul cu executorii sai va avea 30000 (valoarea de atac este 60).

Acum poate nu e mare diferenta, dar tine-ti minte ca nu compararea dintre valorile de atac este importanta, pentru ca cea dintre atac si def e ceea ce conteaza.

Deci 500 imperieni sunt trimisi sa atace un sat barbar, cate Lancieri, i-ar trebui ca sai omoare pe toti imperienii? Raspunsul este de 1000 de lancieri. Pentru un barbar aceasta misiune este URIASA, deoarece productia de crop este saracacioasa.
Bineinteles ca barbarul are si alte trupe mai bune pentru defensiva, (paladinul e chiar bun) si aceste trupe folosesc mai mult crop pe ora decat simpla infanterie.

Romanii n-au aceasta problema. 500 executori mor in fata la 460 pretorieni. Un sat roman binedezvoltat este pregatit pentru sustinerea unui asemenea numar de trupe.

Concluzia. Romanii sunt efiecienti si compacti. Strang multa ofensiva/defensiva in unitatea de crop, dar trebuie sa-ti cresti satul pentru a ajunge aici.